Loopbaan als profvoetballer

Home » Loopbaan als profvoetballer

Jan van Halst begint zijn loopbaan bij amateurclub Jonathan in Zeist. In zijn tienerjaren trekt hij de aandacht van FC Utrecht, dat hem in 1986 als 17-jarige A-junior opneemt in de jeugdselectie. Van Halst speelt in de A-jeugd, het tweede elftal en maakt in het seizoen 1988/89 zijn opwachting in de hoofdmacht. Bij zijn debuut wint FC Utrecht met 3-2 van FC Groningen. De middenvelder komt dat seizoen negen keer in actie.

In de zomer van 1989 vertrekt Van Halst naar FC Wageningen, dat uitkomt in de eerste divisie. Hij speelt er in de jaargang 1989/1990 30 wedstrijden en scoort daarin twee keer. Wageningen bereikt de nacompetitie, maar slaagt er niet in promotie af te dwingen.

Van Halst maakt zelf wel de overstap naar de eredivisie. Hij tekent een contract bij FC Twente. In Enschede groeit de verdedigende middenvelder uit tot een heus clubicoon. Tussen 1990 en 1999 speelt ‘Jantje Beton’, zoals hij door de Twente-supporters wordt gedoopt, 224 competitiewedstrijden en scoort daarin 18 keer. Ook is hij met de Tukkers regelmatig actief op de Europese podia.

Zijn leidinggevende capaciteiten en onverwoestbare spel – hij gaat door het leven als een ‘type-Jan Wouters’ – blijven ook in de traditionele top niet onopgemerkt. Het levert Van Halst op 30-jarige leeftijd nog een transfer op naar Ajax. Niet toevallig is Jan Wouters op dat moment trainer van de Amsterdammers. In zijn eerste seizoen in de Arena reikt Van Halst tot 21 wedstrijden. De tweede jaargang in de Arena loopt uit op een teleurstelling.

De nieuwe trainer Co Adriaanse heeft Van Halst niet nodig en verwijst hem, samen met een reeks andere spelers, naar de zogenoemde kleedkamer 2. De reserves slijten hun dagen op het trainingsveld. In oktober 2001 verkast hij op huurbasis naar Fortuna Sittard, dat hopeloos onderaan bungelt in de eredivisie. Van Halst komt 21 keer in actie en scoort één keer. Na een inhaalrace slagen de Limburgers erin zich, via de nacompetitie, te handhaven op het hoogste niveau.

Terug bij Ajax volhardt Co Adriaanse in zijn weigering Van Halst een kans te geven, maar na diens ontslag gloort er plotseling perspectief. Onder de nieuwe trainer Ronald Koeman keert de middenvelder terug in de hoofdmacht. Niet zonder succes. Hij speelt 13 wedstrijden en pakt met Ajax het landskampioenschap en de beker.

In het seizoen 2002/2003 komt Van Halst, mede door blessureleed, niet verder dan twee wedstrijden. In de winterstop tekent hij een contract voor 2,5 jaar bij Vitesse. In Arnhem komt hij tot 13 wedstrijden. Door fysiek ongemak levert hij zijn contract in en beëindigt hij, in juni 2003, na bijna vijftien jaar, zijn actieve voetballoopbaan.